Verilo sa, že na Halloween je stena medzi živými a mŕtvymi veľmi tenká

28.10.2011 Celý región

Bratislava 28. októbra (TASR) - Halloween pripadá každoročne na 31. októbra, v predvečer sviatku Všetkých svätých. Pôvodne to bol pohanský keltský sviatok konca leta Samhain, slávený za prvého mesačného splnu v znamení Škorpióna. V súčasnosti sa oslavuje v noci z 31. októbra na 1. novembra prevažne v anglicky hovoriacich krajinách. Prenikol však aj k nám aj so svojimi tradíciami.

Jeho neodmysliteľnými rekvizitami sú vydlabané tekvice s tvárou a zvnútra osvetlené sviečkou či kahancom, v dome naťahané umelé pavučiny s pavúkmi, čierne mačky, sovy, netopiere, kostry a iné hororové predmety a do tmy svetielkujúce girlandy.

Kelti verili, že v túto noc - pôvodne za prvého mesačného splnu alebo novu v znamení Škorpióna, keď život (leto) odovzdáva žezlo vlády smrti (zime), prichádzajú mŕtvi na zem, aby si vybrali na jeden rok telo, v ktorom sa usadia. Zo strachu, že si vyberú práve ich vlastné, im prinášali rôzne obety. Verili tiež, že stena medzi svetom živých a mŕtvych je v túto noc taká tenká, že sa dá medzi nimi ľahko nadviazať kontakt. Kelti sa preto venovali meditáciám, vešteniu z kostí a proroctvám. Aby si Kelti naklonili mŕtve duše, ale zároveň odohnali zlých duchov a démonov, nachystali im rôzne dobroty a dary. Verili, že touto formou sa vyhnú konfliktom so svetom temna.

V roku 837 vyhlásil pápež Gregor IV., že pohanský sviatok Samhain bude patriť aj v kresťanskej cirkvi mŕtvym. Tak sa z 1. novembra, pohanského Samhainu, stal Sviatok všetkých svätých a nasledujúci deň bol vyhlásený za Deň všetkých duší. Názov Halloween, ako ho poznáme dnes, vznikol až v 16. storočí. Zaviedla ho protestantská cirkev pod menom All Hallowed Evening.

V Amerike sa sviatok zmodernizoval a postupom času nadobudol súčasnú podobu. Najmenší Američania začínajú oslavovať Halloween 31. októbra už v skorých ranných hodinách. Prezlečú sa do kostýmov a idú do školy, kde sa venujú skôr zábave. Američania minú každoročne na kostýmy a rekvizity stovky miliónov dolárov. Nezanedbateľnú čiastku investujú do sladkostí, ktoré nakupujú v celých kartónoch, aby boli pripravení na \"cukríkové nájazdy\" detí. V čase Halloweenu sa môžu robiť veci, ktoré inak nie sú dovolené.

Výhody dňa naruby využívajú predovšetkým deti. V predvečer sviatku si môžu dovoliť byť dlho do noci hore, chodiť po uliciach v maskách, vyzváňať pri dverách susedov a tradičnou formulkou \"trick or treat\" drankať od nich sladkosti. Ak im nevyhovejú, vyvedú im nejaký žartík: namydlia okná, poprevracajú kvetináče, zapália na verande prskavky alebo obhádžu dom surovými vajíčkami a nikto ich za to nepotrestá.
 

Vyberte región